Monday, February 22, 2016

Baka med ankägg – Recept på gudomlig vaniljsås m fl!


Johan Widing Bokeslundsgården

Foto, text och recept: Bianca Brandon-Cox
Styling/rekvisita: Trendgruppen PR

Många anser att ankägg är allra bäst att baka på. Ankägg är lite större än hönsägg men den största skillnaden är att gulan är större. Jag ville så klart prova och kan nu konstatera att både sockerkakor och glass blir krämigare och fylligare. Och vaniljsåsen blir inte av denna världen med sin gyllengula färg och gudomliga smak. För att lära mig mer om ankor och ankägg har jag har träffat entreprenören Johan Widing från ekologiska gården Bokeslundsgården som specialiserat sig på att bland annat föda upp ankor från svenska lant- och kulturraser. Följ honom på Facebook!

Som barn var Johans första djur en öländsk dvärgtupp följt av en svensk blåanka. Han vet att en anka behöver få utlopp för sin nyfikenhet genom att vandra omkring mycket, söka föda naturligt och solbada mycket.


Blekingeankor

Att skapa hög livskvalitét för djur för att skapa bra mat är idag ett fokus som Johan ägnar sig åt på Bokeslundsgården som han idag driver tillsammans med sin fru och sina svärföräldrar. Satsningen på boskap och fjäderfä från svenska lant- och kulturraser för att bevara hotade lant- och kulturraser har inte gått obemärkt förbi. Johan är en få utvalda producenter som deltar i “Exceptionell råvara” – ett projekt initierat av bland annat Björn Frantzén med fokus på att skapa en större mångfald av svenska produkter av exceptionell kvalitet.


Cayugaankor

Just nu finns många olika sorters ankor på gården, till exempel; myskankor, löpankor, blekingeankor och Cayugaankor. Alla med olika kvalitéer och egenskaper. Johan berättar att vissa är mer utpräglade värpraser och andra har en bättre slaktkropp. Vissa ankor är vackra i färgen och andra lägger vackert färgade ägg. Johan berättar om en favorit:
– Svenska blekingeankan är den bästa kombo-rasen jag sett med mycket bra värpning, bra härdighet för klimatet, är frisk och sunda och en bra köttkvalitét. Alla andra ankor måste komplettera den med äggfärg eller slaktkropp.


Ägg från Cayuga-, Löp- och Blekingeanka

Storlek, smak och färg på ankornas ägg bestäms av ras och säsong. T ex Cayugaankan lägger från svarta till gråmarmorerade- och ljusgrå beroende på säsong. Myskanka lägger grågröna ägg, blekingeankan crémefärgade och löpankan både gröna- och crémefärgade ägg. Vissa individer skapar ojämn pigmentering som flammigt och fräknigt.

Johan berättar vidare att intresset för har ägg ökat kraftigt bara det senaste året, både till matlagning och för avel. Han tror att det beror på att intresset för ekologisk fågel har ökat generellt och att många konsumenter känner tydlig skillnad i smak på ekologisk fågel och dess ägg men även skillnad mellan kulturraser och framavlade raser.

Hur får man då tag på ankägg? Om du inte har någon privat kontakt så är ett tips att leta upp gårdar som föder upp ankor och fråga dem direkt. Till exempel via Facebook eller via www.gardsnara.se som hjälper dig att hitta lokala producenter av mat- och dryck i hela Svreige. Annars är ett tips att hålla utkik på matmarknader under året (framförallt vår då de börjar lägga ägg) eller i saluhallar och specialistbutiker runt påsk, då de både brukar erbjuda både gås- och ankägg.


Om du har lust att lära känna Bokeslundsgården bättre kan du även Bo på lantgård.

Recept:


Ankäggsglass med honung
15 minuter samt 2 h frystid

3 ägg delade i gulor och vitor
1½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
2 dl matyoghurt
1/2 dl honung

Vispa vitorna till ett fast skum. Häll sedan i ½ dl socker och fortsätt vispa en liten stund.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa grädden.
Blanda samman allt plus yoghurten, rör ner äggvitan sist.
Häll upp lite i taget i en form, varva med honung i de olika lagren.
Frys i ca 2 h timmar.
Dekorera med lite extra honung på toppen.Ankäggstårta/Mormors klassiska kalastårta
1 h och 15 minuter, ca 8–10 bitar

Ankäggstårtbotten:
3 ankägg
2 kaffekoppar socker (ca 1,25 dl/kaffekopp socker)
3 tsk vaniljsocker
2,5 kaffekoppar mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 kaffekopp smör (ca 75 g)
1 kaffekopp mjölk

Jordgubbsgrädde:
3 dl grädde
2 dl jordgubbar

Vaniljsås: 
Se nästa recept nedan

Garnering:
1 ask jordgubbar

Ankäggstårtbotten:
Sätt ugnen på 175 grader. Förbered bakformen (ca 22 cm) genom att smörja den med smör samt tillsätta lite mjöl.
Vispa ägg och socker kraftigt.
Blanda mjöl och bakpulver.
Smält smöret och blanda med mjölken.
Varva mjöl och vätska i äggblandningen tills du fått en jämn smet. Ställ i ugnen ca 35–40 minuter.
Låt svalna och dela sedan kakan på tre delar.

Jordgubbsgrädde:
Vispa grädden.
Mosa jordgubbarna grovt så att det finns lite större bitar kvar.
Blanda grädden med de mosade jordgubbarna tills den blir rosa.

Vaniljsås: 
Se nästa recept nedan.

Tårtmontering:
Varva sockerkaksbottnar, vaniljsås, jordgubbsgrädde och skivade jordgubbar. Dekorera toppen med jordgubbsgrädde och hela jordgubbar.Gudomlig ankäggsvaniljsås:
4 portioner (ca 4,5 dl total)
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
3 ankäggsäggulor
1 tsk maizenamjöl

Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången.
Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna (ställ i isbad om du har bråttom).
Separera äggulan från äggvitan försiktigt.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Spara lite av blandningen som du sedan blandar samman med maizenamjölet. Sammanför blandningarna.
Häll äggblandningen i kastrullen med den svalnade gräddmjölken. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Kyl såsen (ställ i isbad om du har bråttom).

--------

Steg för steg:


1) Du behöver; 1 vaniljstång, 2 dl vispgrädde, 2 dl mjölk, 1 dl strösocker, 3 ankäggsäggulor, 1 tsk maizenamjöl samt lite tålamod. Det tar en liten stund innan vaniljsåsen tjocknar.


2) Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången.


3) Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna (ställ i isbad om du har bråttom).


4) Separera äggulan från äggvitan försiktigt.


5) Vispa äggulor och socker pösigt.


6) Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Spara lite av blandningen som du sedan blandar samman med maizenamjölet. Sammanför blandningarna.


7) Häll äggblandningen i kastrullen med den svalnade gräddmjölken. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Kyl såsen (ställ i isbad om du har bråttom).


8) Tjock, smakrik gudomlig vanlijsås färdig att servera.

Se filmen från Bokeslundsgården: PHOTO SHOOT ON LOCATION på Youtube! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...